Ahmadu Jah har gått ur tiden

posted in: Uncategorized | 0

Från Valborgsfirandet vid Hagalunds vattentorn 2002

Ahmadu Jah, välkänd och prisbelönt musiker från Sierra Leone. som under många år var boende och aktiv i Hagalund, har vid en ålder av 82 år gått bort den 11 september 2018.

Ahmadu Jah växte upp i Sierra Leone och lärde sig där spela traditionella afrikanska trummor. I början av 1960-talet studerade han i England och fick 1963 ett stipendium för att åka till Sverige och studera till civilingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Väl där blev han snart involverad i Stockholms musikliv och kom att spela congas och andra slagverk i flera olika sammanhang. Han spelade bl a med Cornelis Vreeswijk, Bernt Egerbladh, Abba och Bob Marley.

År 1975 gav han ut den egna skivan – En dag i Afrika. Han fokuserade alltmer på ett landsomfattande arbete med musik och berättelser för barn och vuxna med turnéer och program på Sveriges Radio och i Sveriges Television.

Efter inbördeskriget i Sierra Leone bedrev Jah omfattande musikpedagogisk verksamhet även där för att hela och stärka den yngre generationen. Han satt också som politiker för Socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden i Solna kommun mandatperioden 2002-2006. På film medverkade han som skådespelare i Förortsungar (2006) och även som musiker i Marianne Ahrnes Frihetens murar (1978) och Suzanne Ostens Bara du & jag (1994). Han medverkade även på en mängd skivor med sina band och andra artister.

År 2006 tilldelades Jah både Stockholms stads hederspris och Alice Tegnér-musikpriset för sitt arbete med barnmusik. I samband med en spelning på Folk & Världsmusikgalan 2012 tillsammans med bland andra sina döttrar tilldelades hans galans Hederspris för sin musikaliska livsgärning.

Hans trummor och musik har vid olika aktiviteter i Hagalund spridit danslust och glädje bl a i samband med Hagalundsdagen. Vi minns honom med stor tacksamhet, värme och glädje.

Boel Carlsson
för Föreningen Ett Levande Hagalund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *