Hagalunds Nobelfest för barn hölls i dag

posted in: Uncategorized | 0

För tredje året i följd hölls Hagalunds egen Nobelfest, riktad specifikt till den yngre publiken. Precis som i fjol hölls festen på Ankaret på Hagalundsgatan, festen blev succéartad då hela trettio barn i åldrarna fem år och uppåt deltog.

Nikola Catovic från Solnas bibliotek berättade om uppfinnaren Alfred Nobel och hur han skapade traditionen med utdelning av Nobelpriset. Sedan kom han in på årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse. Litteratursessionen avslutades med en övning där barnen fick skriva dikter genom att välja ut ord från sidor ur kasserade böcker.

Därefter var det dags för Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds och boende i Hagalund, att köra en session på temat fred. Hon berättade om årets fredspristagare, Narges Mohammadi, för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för mänskliga rättigheter och frihet för alla. Hon sitter fängslad i sitt hemland och kan därför inte hämta priset, det får medlemmar ur hennes familj göra åt henne.

Det gjordes även en del övningar där barnen fick skriva ner eller rita saker på papper som associeras med fred, diskutera barnkonventionen med mera.

Hagalundsbon Ilknur Rencber, initiativtagare till Nobelfesten för barn, visade upp ett par experiment i fysik och kemi. Fysikexperimentet handlade om statisk elektricitet illustrerat med ballonger…

…och kemiexperimentet om vad som händer då man blandar vinäger med bakpulver.

Sedan märkte vi att barnen började bli trötta och stimmiga efter alla presentationer och övningar. Det var dags att börja med serveringen av Nobelmiddagen bestående av pizzaslices…

…och läckra bakverk bakade i Hagalund!

Till sist fick alla barn presenter, bland annat från Hagalunds bigård. Sammantaget blev det en lyckad dag med mycket intressanta lärdomar för barnen.

Foto: Maria Thiessen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *