Hagalunds Nobelfest har gått av stapeln

posted in: Uncategorized | 1

För andra året i följd hölls Nobelfesten i Hagalund. Denna gång gick den av stapeln på Ankarets äldrecenter, men målgruppen var för de som var betydligt yngre, från sex år och uppåt.

Bibliotekarien Nikola Catovic från Solna stadsbibliotek inledde eftermiddagens program med att berätta om bakgrunden till Nobelpriset. Han talade även mycket om vikten av att lösa böcker.

Han tackades av med blommor av vår konferencier Ilknur Rencber.

Näste talare var Max Kesselberg från Svenska Fysikersamfundet. Han visade flera experiment, som hur man bäst blåser ut ett ljus…

…statisk elektricitet, vilket får en metallburk att dras till en kam…

…och spännande experiment med magnetfält och växelström.

Nästa talare var Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds och även Hagalundsbo. Hon berättade om årets fredspris, vilket ledde till en del diskussioner om krig och fred med engagerade barn i publiken.

Vi hade inte lyckats få någon kemist som talare till årets fest, men Ilknur ställde upp och visade några enkla experiment som kan utföras med de kemikalier man har i hushållet. Hon lyckades även engagera en del barn ur publiken.

Sedan serverades utsökta pizzor sponsrade av lokala restauranger.

Till efterrätt serverades än mer utsökta bakverk bakade av en Hagalundsbo. De var väldigt goda, kan jag intyga!

Sista punkten i eftermiddagens program var en trollkarl som verkligen lyckades roa publiken.

Barnen fick med sig godispåsar, presenter och ballonger och sedan var programmet slut och det var dags att gå hem.

Maria, Giovanna, Ilknur och Amina ingick i festkommittén och arrangerade festen. Boel och Cecilia från föreningen Ett levande Hagalund var på plats under dagen och hjälpte till med förberedelser, servering med mera.

Foto: Maria Thiessen

  1. Per Forsberg

    Vilket trevligt evenemang ni har anordnat. Tror att Alfred Nobel ler glatt från sin himmel. Stort Grattis. Nästa år kanske ni gör ett besök vid Alfreds gravsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *