Senaste nytt om Hagalunds bigård

posted in: Uncategorized | 0

Hagalunds bigård är en liten oas i Hagalund, den invigdes i slutet av maj i fjol, vilket vi tidigare har berättat om. Den har engagerat många boende i närområdet, inte minst barnen som gjort ett stort arbete med att ställa i ordning den lilla tomten för att göra det till en trevlig plats för bina.

Unga biodlare i Hagalund

Nu är det dock många som undrar vad som kommer att hända med bigården. Orosmoln har nämligen dykt upp i och med att Solna stad planerar att dra en ny cykelväg i området. Det har under senare tid börjat borras i marken invid bigården, varvid vibrationer har uppstått. Det här är naturligtvis inte alls bra för bina som då kan störas och väckas ur sin vinterdvala. Tills vidare är det dock paus i arbetena.

Bikupor i vintervila

I dag under eftermiddagen var det samling vid bigården för att mötas och diskutera planerna för området. Representanter från Hagalunds bigård, lokaltidningen Mitt i Solna, lokala politikerna Victoria Johansson (MP) och Peter Edholm (L) slöt upp tillsammans med ett antal intresserade och engagerade grannar.

Samling i bigården

Från politikerhåll bedyras det att det absolut inte är spikat var cykelvägen ska dras och att Hagalunds bigård är ett så pass gott initiativ att denna verksamhet måste få fortleva. Föreningen Hagalunds bigård med Gladys Stomerz tilldelades till exempel i höstas Vitsippspriset av Kristdemokraterna. Den allmänna meningen är att cykelvägar och biodling måste kunna existera sida vid sida i Hagalund utan att störa varandra.

Initiativtagaren och eldsjälen Gladys Stomerz är kritisk till Solna stads planer

Det har framförts idéer om att flytta bigården till ett annat ställe i närheten, men det vill inte representanterna för Hagalunds bigård gå med på, efter allt detta arbete som har lagts ner av både barn och vuxna för att göra platsen spännande och attraktiv. Det vore inte heller bra för bina att behöva flyttas runt.

Översikt över området som tidigare var en igenvuxen skräptomt

Det märks att mycket kärlek och kreativitet har lagts ner på att skapa en spännande miljö, som till exempel denna ringlande orm med sitt glada ansikte.

Utsmyckning i bigården

Vi grannar och övriga intresserade kan göra följande för att stötta Hagalunds bigård:

Foto: Maria Thiessen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *